Върховният касационен съд (ВКС) остави без разглеждане касационната жалба, подадена от

...
Върховният касационен съд (ВКС) остави без разглеждане касационната жалба, подадена от
Коментари Харесай

Доживотен затвор за бившия футболист Марио Метушев, наръгал приятел с нож 97 пъти

Върховният касационен съд (ВКС) остави без разглеждане касационната тъжба, подадена от Виолета Метушева – бранител на подсъдимия Марио Метушев.

Съдът оставя в действие решението от 28.06.2022  на Софийския апелативен съд (САС).

Решението не предстои на обжалване.

Делото е формирано по касационни тъжби, подадени посредством упълномощени бранители на подсъдимия, както и от брачната половинка му, конституирана като бранител.

С присъда на Окръжен съд – Благоевград Марио Метушев е приет за отговорен за убийството по изключително непосилен начин на Красимир Колджиев на 15.06.2018 година в гр. Гоце Делчев. Наложено му е наказване „ отнемане от независимост “ за период от 20 години. Постановено е да изтърпи и наказването „ отнемане от независимост “ за 2 години, наложено по друго дело. Осъден е да заплати обезщетение за претърпени неимуществени вреди в интерес на Румяна К. в качеството на майка и легален представител на малолетното дете Надя К. в размер на 300 000 лева, в интерес на Надежда К. в размер на 150 000 лева и в интерес на Росен К. в размер на 100 000 лева

С решението на САС присъдата е променена, като на подсъдимия е наложено наказването „ пожизнен затвор “. Присъдата е доказана в останалата ѝ част.

Тричленният състав на Върховен касационен съд приема, че жалбата на бранителя Виолета Метушева не е с изискуемото наличие, заради което следва да бъде оставена без разглеждане. Жалбите от юристите на подсъдимия са възможни, само че неоснователни. Касационната инстанция намира, че в активността на САС по събиране и оценка на доказателствата не са позволени логичен неточности или игнориране на доказателства. За изясняване на въпроса по отношение на типа на режещите предмети, с които са нанесени уврежданията на потърпевшия и подсъдимия, САС е назначил повторна съдебно-медицинска експертиза (СМЕ), разискал е събрания доказателствен материал, като е изложил подробни претекстове за какво приема, че закононарушението е осъществено с ножа, изваден при хирургична намеса от врата на подсъдимия. Неоснователно е възражението, че по делото е останало неизяснено в какво състояние са били един по отношение на различен подсъдимият и потърпевшият.

Неоснователно е и изказванието, че не са събирани и установявани доказателства по какъв начин са повлияли изписаните на подсъдимия медикаменти и прекъсването на техния банкет. Съдът е разискал показаните предписания, с които на подсъдимия са били предписани психоактивни лекарства. Изпълнението на лекуването е сложено под подозрение с оглед направената по делото експертиза на проба от кръв от Метушев, при което не е било открито съществуването на наркотични субстанции и психоактивни лекарства, в това число и тези, които са му изписани. Според висшите съдии възражението на отбраната, че липсват доказателства по отношение на претекста за осъществяване на закононарушението е безпричинно. За да одобри съществуването на отрицателни настройки у подсъдимия по отношение на потърпевшия, САС е ценил с доверие показанията на очевидци, които са еднопосочни и взаимно кореспондиращи. Пред двама от тях потърпевшият споделял, че след задържането на Метушев с акцизни артикули подсъдимият го подозирал, че го е „ предал “, а този претекст сочи и майката на потърпевшия, възпроизвеждайки предсмъртните думи на сина си. Въззивният съд се е солидаризирал с изводите на първата инстанция, че подсъдимият е имал предшестващи отрицателни настройки по отношение на потърпевшия, които дружно с използването на алкохол са довели до свръхяростни афекти у него при нанасянето на 97 пострадвания. Тези заключения са учредени на заключението на сложна съдебно-психиатрична и психична експертиза. Неоснователни са и доводите, че е невероятно Метушев да е извадил ножа от корема си и да го е забил във врата си. В устните си уточнения движимостите лица са декларирали, че пострадването в коремната празнина не е лишило подсъдимия от опция да прави дейни придвижвания.

В претекстовете си САС е изложил подробни съображения по отношение на правната подготовка на осъщественото действие, с които Върховен касационен съд напълно се солидаризира. В елементи са изследвани естеството на получените от потърпевшия пострадвания, така наречен защитни пострадвания, които сочат, че Красимир Колджиев е възприел нападението, борел се е за оцеляването си, като е преживявал както физически болки и премеждия, по този начин и смут от неизбежната гибел. Изложени са подробни съображения за какво апелативният съд възприема съществуването на квалифициращия симптом „ особена свирепост “. Направил е закономерен извод, че по своя интензитет изпълнителното действие надвишава нужното за причиняване на гибелта на потърпевшия, а държанието на подсъдимия сочи на изразена безчовечност и свирепост. В претекстовете на Върховен касационен съд се споделя, че признатата от САС правна подготовка е съответна на признатите за открити обстоятелства, което постанова извод, че законът е прибавен вярно.

В светлината на несъмнено откритите от фактическа страна условия тезата, че подсъдимият Метушев е работил при неизбежна защита е явно несъстоятелна, пишат още висшите съдии. От събраните по делото доказателства е несъмнено открито, че потърпевшият е получил 97 броя пострадвания от едно и също оръжие, забележителната част от които в легнало състояние, а по ръцете му са налице увреждания с темперамент на защитни. Така откритите обстоятелства сочат на извод, че съществуването на хипотетично в началото нахлуване от страна на потърпевшия против подсъдимия не би довело до смяна в квалификацията в по-леко наказуемо закононарушение. „ Това е по този начин, защото при нанасянето на ударите, предизвикали гибелта на потърпевшия, последният единствено се е бранил, което сочи, че подсъдимият не се е намирал в състояние на неизбежна защита, а още по-малко е работил при превишаване на нейните лимити “, безапелационен е правосъдният състав на Върховен касационен съд.

Доводите за очевидна неправда на наложеното наказване Върховен касационен съд намира за неоснователни. Съобразно наредбата на член 38а, алинея 2 от Наказателен кодекс наказването „ пожизнен затвор “ се дефинира, когато осъщественото закононарушение е извънредно тежко. В претекстовете на въззивното решение са изложени съображения по отношение на изключителността на осъщественото от подсъдимия спрямо закононарушенията от същия тип – нанасянето на многочислени удари, надалеч надхвърлящи нужното за умъртвяване на жертвата и то в наличието на майката на пострадалия; проявена изключителна свирепост и безчовечност, което е необичаен случай в правосъдната процедура. Взети са поради положителните характеристични данни на подсъдимия, като е признато, че същите касаят спортната му кариера, съобразено е събитието, че той страда от разстройство на личността от разбъркан вид, което не е спънка да схваща свойството и смисъла на осъщественото, че е татко на две деца, само че е признато, че те не могат да се опълчват на изключителната тежест на осъщественото действие. С тези заключения на САС касационната инстанция изцяло се съгласява.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР